top of page

De jaren '70 waren voor SK Beveren dé gloriejaren in de clubgeschiedenis. Alles begon bij de Intertoto Cup in 1970. Maar het seizoen 1978-1979 zal voor altijd in het geheugen van de SKB-supporter gegrift blijven.

Het kleine Anderlecht, dat was de naam die de SK Beveren-ploeg die kreeg, maakte indruk in Europa. In de kwartfinale van de Europabeker in '79 schakelde Janssens & co het grote Inter Milaan uit. Het Europese avontuur eindigde in de halve finale tegen de sterren van FC Barcelona. Niet te vergeten dat geel-blauw ook voor de eerste keer in haar geschiedenis landskampioen werd op het hoogste niveau in België. Dat zouden ze later in 1983-1984 nog een keer herhalen.

SKB & de Beker van Alicante

In augustus 1977 nam Beveren deel aan de Beker van Alicante. In de eerste wedstrijd, meteen ook de halve finale van het internationale toernooi, verloor SKB van Hercules Alicante met 3-1. Het Beverse doelpunt werd gescoord door de Algerijn Ouassini. Opvallend: deze voetballer heeft nooit 1 officiële wedstrijd voor de club gespeeld. Beveren trad in dat toernooi aan met een veredeld B-elftal. Er speelden zelfs 5 voetballers uit de kern van KV Oostende mee, onder andere: doelman Dujardin, Wijngaarde, Boey en Aalbech. In de troostfinale ging geel-blauw kansloos onderuit tegen het Georgische Dinamo Tbilisi. Het werd 4-1. Oostende-speler Aalbech maakte het enige Beverse doelpunt. Dat jaar stond trainer Urbain Braems aan het roer van het elftal.

SK Beveren pakt de Beker van België

In 1978 pakte SK Beveren z’n eerste nationale prijs. Ze wonnen de Beker van België tegen Sporting Charleroi. Johan Coninx en Stevens zorgden voor de Beverse doelpunten. Beveren was toen nog niet de flitsende ploeg vol klasbakken maar wel één geheel. Een collectieve prestatie op karakter. Als kleine club schakelde SKB Witgoor-Dessel, Olympique Charleroi, Boom, Tongeren en Lokeren uit. In dat jaar speelde geel-blauw zelfs tegen de degradatie.

Het avontuur in de Beker der Bekerwinnaars

Nadat ze ‘78 de bekerfinale met 2-0 wonnen van Sporting Charleroi, nam SK Beveren In 1978-1979 deel aan de Beker Der Bekerwinnaars. In datzelfde jaar werd de naam ook officieel afgekort naar Sportkring (SK) Beveren. In de Beker Der Bekerwinnaars kwamen ze in de eerste ronde uit tegen het Noord-Ierse Ballymena United FC. Het werd 3-0 voor SKB. De doelpunten werden gescoord door Albert, Stevens en Schönberger. Op 27 september werd de terugwedstrijd afgewerkt en ook die werd met 0-3 gewonnen. Opvallend aan die wedstrijd: de schoolgaande Noord-Ierse kinderen konden deze wedstrijd live gaan bekijken in het stadion. Ook de arbeiders in de fabrieken werden verlost van hun werk & mochten naar het stadion afzakken. Ondanks het verlies werd het een volksfeest in Noord-Ierland. De Beverse doelpunten werden uiteindelijk gescoord door Janssens en Schwizman.

Het avontuur in de Beker der Bekerwinnaars

 In de tweede ronde van de Beker Der Bekerwinnaars kwam SKB uit tegen het IJslandse Rijeka. In IJsland werd het 0-0. De terugwedstrijd in Beveren werd dé wedstrijd van Marc Baecke. De legendarische linksachter scoorde 2 doelpunten trapte ons naar de kwartfinale tegen Inter Milaan. Ook Pfaff speelde een uitstekende wedstrijd tegen Rijeka. Hij pakte uit met enkele geweldige reddingen en iets later maakte Baecke de bevrijdende 2-0.

Het avontuur in de Beker der Bekerwinnaars

In de kwartfinale moesten de sterren van Inter Milaan eraan geloven. In San Siro bleef SKB steken op een 0-0 gelijkspel. Thuis werd er gewonnen dankzij een doelpunt van Bob Stevens na een één-tweetje met Hofkens. De sterren van Inter Milaan kwamen in Beveren trainen tussen de velden en de koeien. Ongeziene beelden voor de Italianen. Toen ze hoorden dat de spelers van geel-blauw naast hun leven als voetballer ook nog een arbeidersjob hadden, wisten ze niet wat hen overkwam. Jean-Marie Pfaff was de held van de avond in Beveren. Hij keepte de wedstrijd van zijn leven en bezorgde SKB een plaats in de volgende ronde. Bij de die-hard supporters zijn er ongetwijfeld nog velen die zich de exacte woorden van commentator Jan Wauters kunnen herinneren: “Hofkens overstapje, Stevens, en daar is ‘m. Hofkens overstapte à la Piet Keizer. Daar is ie.”. In de straten van Beveren brak op een doordeweekse dag een volksfeest uit.  De dag nadien moest iedereen, ook de spelers gewoon terug naar de fabriek.

Het avontuur in de Beker der Bekerwinnaars

De Freethiel was tot de nok gevuld. SKB ging de geschiedenisboeken in door de halve finale van de Beker der Bekerwinnaars te halen. Op 11 april 1979 stond de legendarische halve finale van de Beker Der Bekerwinnaars tegen het mythische FC Barcelona op het programma. De heenwedstrijd werd in het overvolle Camp Nou afgewerkt. Barcelona won die wedstrijd met 1-0 na een penaltydoelpunt van Carlos Rexach. De speler nam een pauze in zijn aanloop wat in die tijd nog verboden was. Echter werd de penalty niet hernomen. De voorafgaande penalty-overtreding was tevens ook zeer dubieus. Volgens verschillende kenners was het absoluut geen fout. Volgens Eddy Jaspers, de speler van Beveren die de overtreding beging, liet Neeskens zich gewoon vallen. Ook in de eigen Freethiel werd er na een penaltydoelpunt met 0-1 verloren van FC Barcelona. Toen was het Marc Baecke die de penalty-overtreding beging.  Ook bij deze aanloop nam Rexach een pauze. Nu werd de penalty wel hernomen maar ook in zijn 2e poging scoorde hij. Jean Janssens kreeg in deze wedstrijd heel wat kansen, maar die werden telkens de nek omgewrongen. Achteraf overheerste het trotse gevoel. Het kleine Beveren had het tot in de halve finale van de Beker Der Bekerwinnaars geschopt. Met een ploeg vol arbeiders maakte het indruk op Europa. Veel tijd voor euforie was er toen niet. SKB deed nog volop mee voor de landstitel dus de focus ging al snel weer op de competitie. 

Het avontuur in de Beker der Bekerwinnaars

Kampioen van België 1978-1979 - Het seizoen 78/79 startte eigenlijk niet fantastisch. In het begin van het seizoen wonnen ze slechts 2 van de eerste 5 wedstrijden. Het pakte 6/12, toen was een gewonnen match nog 2 punten waard. Stelselmatig stapelden de zeges zich op en kwamen ze bovenaan het klassement terecht. Anderlecht, toen al de beste club van het land was toen niet op het niveau van vorige jaren. Bij de aanvang van de terugronde had het een bonus van 4 punten op Anderlecht, Antwerp en Molenbeek en begon het geloof in een eerste titel stelselmatig te stijgen. Als ze met de voeten op de grond bleven konden ze de titel pakken. Met nog 2 wedstrijden te spelen telde het een bonus van 7 punten op Anderlecht en was de titel dus definitief binnen, een hoogtepunt in de carrière van de Duitse tovenaar. De bijnaam ‘Het Kleine Anderlecht’ was geboren. Erwin Albert werd topschutter met 28 doelpunten. In 1979 behaalde Jean Janssens de Gouden Schoen. 

SKB maakt naam en faam met Combori

De legendarische en uiterst bekende combori-tenue waarin SK Beveren de titel en de beker won, en in de halve finale van de Beker Der Bekerwinnaars geraakte. Combori was de hoofdsponsor tussen 1976 en 1983. In dat laatste jaar won de club ook de Beker van België. Het truitje was lang eigendom van Freddy Buyl. Buyl heeft het record van de meeste gespeelde wedstrijden voor SK Beveren in eerste klasse. Maar liefst 402 in totaal. In al die wedstrijden scoorde hij in totaal maar 2 doelpunten. Ongelooflijk maar waar vielen beide doelpunten in dezelfde wedstrijd. Het was de degradatiematch tegen Beerschot waar hij de 2-2 en de 3-2 wist te scoren. Freddy Buyl hield ons zo in eerste klasse in 1968. Buyl is één van de legendes van de club. In het seizoen 1979-1980 werd hij uitgeroepen tot ‘de meest verdienstelijke speler’ van het jaar. Hij speelde tot zijn 37e voor SKB. In Waterschei liep hij op het einde van zijn carrière een zware blessure op. Hij kwam daarna nooit meer terug in de basis. 

Jean-Marie Pfaff, ereburger in Beveren

Het truitje van Jean-Marie Pfaff. Hij was de doelman van SK Beveren tussen 1973-1982. Geboren te Lebbeke, als kind van zigeuners. Hij schopte het tot profvoetballer en werd een icoon in de Belgische voetbalgeschiedenis. Vanaf zijn 12 speelde Pfaff voor geel-blauw. Ook veel van zijn broers hebben minuten gemaakt in de Beverse eerste ploeg. In 1978 won Pfaff de Gouden Schoen. Hij maakte zijn profdebuut tegen Crossing Schaarbeek. Al snel kreeg hij de bijnaam ‘El Sympatico’. Als keeper kennen ze hem over de hele wereld door zijn snelle reflexen en zijn meesterlijke capaciteiten als leider in de backlijn. In totaal won hij 1 keer de titel met Beveren en pakte hij ook Beker. Bij Bayern werd hij 3 keer kampioen en won hij 2 bekers. Op dit truitje was Adidas de sponsor. Heel opmerkelijk als je weet dat Adidas de exclusieve sponsor was van RSC Anderlecht. Na zijn passage bij SK Beveren ging Pfaff het mooie weer maken bij de Duitse topclub Bayern München. Tegen Standard in de halve finale van de Beker van België in 1980 speelde hij volgens de journalisten en de supporters zijn beste wedstrijd ooit. Zo stopte hij onder andere een penalty. Erwin Albert scoorde op een diefje de 0-1 en zo ging SKB naar de finale. 

Geel-Blauw in Toulouse

In juni 1979 nam SK Beveren deel aan het Internationale Toernooi van Toulouse. In de halve finale speelde Beveren tegen Saint-Etienne. Die werd verloren met 1-3. Het Beverse doelpunt kwam van de schoen van Heinz Schönberger. In de troostfinale verloor SKB van FC Barcelona met 1-2. Erwin Albert scoorde het Beverse doelpunt.

SK Beveren in de Coupe Des Champions 

SK Beveren nam deel aan het Coupe Des Champions toernooi na de landstitel van 1979. Tegen Servette Genève verloren het op verplaatsing met 3-1. De Nederlander Hamberg scoorde 2 doelpunten voor het Zwitserse team. Janssens scoorde al vroeg in de wedstrijd. Na 4 minuten stond was er al 2 keer gescoord. De wedstrijd viel stil & Beveren raakte in de 2e helft volledig ingedommeld. Genève trapte het gaspedaal in en zo verloor SKB de wedstrijd. Op de Freethiel werd het 1-1. Het Beverse doelpunt kwam van de voet van Albert. Barberis scoorde voor Genève en trapte de hoop op een 2-0 voorsprong aan diggelen voor Beveren. Zo was geel-blauw meteen uitgeschakeld in het toernooi. 

Jean Janssens pakt de Gouden Schoen

In 1979 was Jean Janssens  de winnaar van de Gouden Schoen. Hij haalde het voor Jan Ceulemans en ploeggenoot Heinz Schönberger. De top 10 werd dankzij het fantastische seizoen van SKB gevuld door heel wat spelers van geel-blauw. Jean Janssens speelde voor Beveren van zijn 16e tot zijn 36e. Zijn eerste doelpunt maakte hij in 1967 tegen Sint-Truiden. In datzelfde jaar maakte hij 4 doelpunten in 1 wedstrijd. SV Waregem was slachtoffer van dienst. Een echte man van de streek & lange tijd kapitein van het team. Naast voetballer was Janssens ook dokwerker.  Samen met Albert stond hij altijd bovenaan de topschutterslijst. Jean was er al bij toen SK Beveren nog in 4e klasse speelde. Samen met Van Moer en Buyl maakte hij de promoties tot in 1e klasse mee. In 1978 behaalde hij zijn eerste nationale beker met Beveren. Toen SKB kampioen speelde in ‘79 was hij 35. Een jaar later nam hij afscheid van de ploeg en het voetbal. Zijn zoon, Andy Janssens speelde ook nog voor het eerste team van Beveren. Naast voetballen en werken aan de dokken in de haven, was hij ook een liefhebber van de duivensport. 

bottom of page